Λυδία Σέρβου

“Η διαδικασία της διδασκαλίας είναι ο τρόπος μου να ισορροπώ. Με συνδέει με την πραγματικότητα, με τη γη.”

by Lydia Servou
in News

Λυδία Σέρβου: “Η διαδικασία της διδασκαλίας είναι ο τρόπος μου να ισορροπώ. Με συνδέει με την πραγματικότητα, με τη γη.” |

Συνέντευξη: Β. Αναγνωστοπούλου, Σ. ΚοζανίδουΗ Λυδία Σέρβου είναι διπλωματούχος κλασσικού τραγουδιού και Βυζαντινής μουσικής, δασκάλα μουσικής και τραγουδίστρια. Βουτηγμένη στη μουσική τέχνη κι «ερωτευμένη» με τον Μάνο Χατζιδάκι, την ακολουθούμε στο ταξίδι της ζωής της…

Άλσος Καισαριανής
Άλσος Καισαριανής

Μεγαλώνω σε ένα σπίτι με μουσική… πολλή μουσική! Τραγουδάω από μικρή και όσο περνούν τα χρόνια συνειδητά επιλέγω να ασχοληθώ σε επαγγελματικό επίπεδο με το συγκεκριμένο τομέα. Ξεκινώ τις μουσικές μου σπουδές στην ηλικία των δεκαπέντε και με απόλυτη συναίσθηση του τι κάνω και προς τα πού βαδίζω τις συνεχίζω επιλέγοντας μόνο όσα πραγματικά με αγγίζουν, όπως η σπουδή της βυζαντινής μουσικής, που ήρθε αρκετά αργότερα. Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια που μου άφηνε την ελευθερία της επιλογής και ταυτόχρονα με εφοδίαζε με πάθος για να αποκτήσω ουσιαστικές βάσεις ώστε να στηρίξω τη μετέπεια πορεία μου. Έτσι από πολύ νωρίς οραματιζόμουν τη συνέχειά μου και άρχιζα να δημιουργώ φιλοδοξίες, αλλά έχοντας πάντα ένα εσωτερικό μέτρο, το οποίο επίσης «κληρονόμησα» από του γονείς μου. Ένα μέτρο που κρατάει τα πόδια μου στη γη.
Λυδία ΣέρβουΕίμαι 17 χρόνων και κάνω εκπομπή στο ραδιόφωνο της εκκλησίας. Ανάμεσα στους πολλούς καλεσμένους μου και η Μαρίζα Κωχ. Διακρίνει την ικανότητά μου στην επικοινωνία και μου ζητά να αναλάβω την επιμέλεια παραγωγής στη δισκογραφική δουλειά του βιολιστή Νίκου Οικονομίδη που θα κυκλοφορούσε εκείνο το διάστημα. Κάποια στιγμή τυχαία με ακούει να τραγουδάω. Ξεκινώ να κάνω φωνητικά σε δίσκους της και καταλήγω να μείνω στο πλάι της για δεκατρία χρόνια. Δε θα ξεχάσω ποτέ, τη στιγμή που όλο χαρά της παρουσιάζω τα πρώτα τραγούδια που θέλω να δισκογραφήσω, σε ηλικία 20 χρόνων και εκείνη, αφού τα ακούει και δεν της αρέσουν καθόλου, σχεδόν μου «απαγορεύει» να το κάνω και μου δίνει την πιο σπουδαία συμβουλή: υπάρχουν δύο δρόμοι, αυτός είναι ο εύκολος, εσύ να αναζητάς το δύσκολο, αυτόν που θέλει πολύ χρόνο αλλά οδηγεί στην ουσιαστική εσωτερική πραγμάτωση. Έμαθα πολλά δίπλα της και όταν ένιωσα πως ο κύκλος έκλεισε, έκανα το επόμενο βήμα και προχώρησα παρακάτω.
Η ιδέα για τον πρώτο μου δίσκο, «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» που κυκλοφορεί από την Cobalt Music, ήρθε με τον πιο παράδοξο τρόπο. Σε μια απογευματινή βόλτα μου θα μπω στα Public και τυχαία θα πέσει στα χέρια μου ένα CD με μια συλλογή νανουρισμάτων, υπογεγραμμένων από σπουδαίους συνθέτες, όπως ο Μ. Θεοδωράκης, ο Μ. Λοΐζος, ο Η. Λιούγκος κ.α. Θα το αγοράσω, θα το ακούσω και θα απογοητευτώ από τις ενορχηστρώσεις. Έτσι θα μου μπει η ιδέα να μαζέψω σε μια συλλογή όλα τα τραγούδια που έγραψαν οι Έλληνες Συνθέτες με τον τίτλο «Νανούρισμα» και να τα παρουσιάσω με ένα δικό μου τρόπο, απλό και λιτό, με τη συνοδεία μόνο δύο οργάνων. Τα παιδιά είναι πολύ «δύσκολο» κοινό, πολύ πιο απαιτητικό από τους ενήλικες και γι’ αυτό ήθελα να δουλέψω αρκετά. Ήθελα να δημιουργήσω ένα δίσκο που θα φέρει κοντά το γονιό με το παιδί του. Μου πήρε τρία χρόνια, τρία πολύ όμορφα χρόνια, που με έφεραν σε επαφή με πολλούς από αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς και με έκαναν να καταλάβω πως αυτός ο χώρος δεν είναι τόσο «κακός» όσο παρουσιάζουν κάποιοι.
Λυδία Σέρβου
lydia_servou_ogdooΕκτός από ερμηνεύτρια είμαι και δασκάλα μουσικής. Διδάσκω παιδιά εδώ και 20 χρόνια. Κάνω από μουσικοκινητική μέθοδο σε μωρά από 20 μηνών, μέχρι φωνητική σε ενήλικες. Η διαδικασία της διδασκαλίας είναι ο τρόπος μου να ισορροπώ. Με συνδέει με την πραγματικότητα, με τη «γη». Υπάρχει πολύ ταλέντο και το ευτυχές είναι πως αυτό συνδυάζεται με την παιδεία. Ίσως εκλείπουν οι τρόποι που βοηθούν στην ανάδειξή του, αλλά το ταλέντο υπάρχει. Η Μαρία Λαχανά είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, η οποία συμμετέχει και στον πρώτο μου δίσκο. Την ξέρω από τα 4 της χρόνια, τώρα έγινε 17. Όταν ήταν 7 χρόνων της ζήτησα να ανοίξει μια συναυλία μου- αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο και σάστισε όλο το θέατρο.
Σιγά σιγά έρχεται η επόμενη δισκογραφική μου δουλειά. Ευελπιστούμε οι ηχογραφήσεις να τελειώσουν το καλοκαίρι και η κυκλοφορία του να δρομολογηθεί για τον επόμενο Οκτώβριο. Η βάση της είναι πρωτότυπο υλικό, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και μία διασκευή του κομματιού «Το παιδί με το ταμπούρλο» σε μουσική Γ. Χατζηνάσιου και στίχους Ν. Γκάτσου. Παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση από τη Νάνα Μούσχουρη στο δίσκο «Η ενδεκάτη εντολή» το 1985 και με στιγμάτισε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο… Ήταν το κομμάτι με το οποίο «αποχαιρέτησα» την παιδική μου φίλη Νίκη, η οποία «έφυγε» ξαφνικά.

Πηγή: fnm.com.gr