Λυδία Σέρβου

Στη Μαρίζα Κωχ χρωστάω το ξεκίνημά μουfasf???

by Lydia Servou
in News
Η Λυδία Σέρβου, ερμηνεύτρια με αξιόλογες σπουδές στη μουσική και καθηγήτρια η ίδια, έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με έναν ιδιαίτερο δίσκο με νανουρίσματα, μια ανάγκη προερχόμενη από την αγάπη της για τα παιδιά και την ιδιαίτερη σχέση που έχει μαζί τους, ενώ με προσεγμένα βήματα διαγράφει τη δική της μουσική διαδρομή. Το in.gr μίλησε μαζί της στο πλαίσιο της εμφάνισή της στο «Ρυθμός Stage».

Είστε διπλωματούχος κλασικού τραγουδιού και Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και πτυχιούχος διδασκαλίας στο πιάνο. Από ποια ηλικία συνειδητοποιήσατε ότι θα ακολουθήσετε μουσική πορεία και ποια ήταν αυτή η «μαγική» στιγμή που σας το αποκάλυψε;
«Η μουσική και ιδιαίτερα το τραγούδι υπάρχουν στη ζωή μου από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Για μένα ήταν δεδομένο!»

Έχετε συνεργαστεί με τη Μαρίζα Κωχ για 13 ολόκληρα χρόνια (1994-2007). Τι έχετε αποκομίσει από αυτή τη συνεργασία;
«Στη Μαρίζα Κωχ χρωστάω το ξεκίνημά μου. Μαζί της μπήκα πρώτη φορά σε studio. Ήταν εκείνη που πίστεψε στην επικοινωνία που έχω με τα παιδιά. Από την άλλη μεριά, 13 χρόνια συνεργασίας είναι πάρα πολλά. Σχεδόν μια ζωή… και όπως συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις και τις συνεργασίες, υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Εγώ προσπαθώ πάντα να κρατάω μόνο τις καλές στιγμές, να προχωράω και να χαμογελάω!»

Μάνος Χατζιδάκις. Έχετε μελετήσει πολύ το έργο του. Τι σημαίνει για εσάς; Είναι στα σχέδια σας μια δουλειά με τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη;
«Μεγάλωσα με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι ένας σπουδαίος δημιουργός και νιώθω ότι με συνδέουν πολλά πράγματα μαζί του. Αγγίζει την ψυχή μου! Νιώθω ότι επικοινωνούμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σε μια άλλη διάσταση. Έχω μελετήσει πολύ το έργο του και συνεχίζω να τον ανακαλύπτω καθημερινά, γιατί είναι ανεξάντλητος. Αν είναι στα σχέδια μου μια δουλειά με τραγούδια του; Για μένα αυτό είναι όνειρο ζωής

Με ποιον μουσικό / ερμηνευτή θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε;
«Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που σέβομαι και εκτιμώ την πορεία τους και θα ήθελα να συνεργαστώ κάποια στιγμή. Μεγαλύτερή μου επιθυμία όμως θα ήταν να βρεθώ στη σκηνή με τη Μαρινέλλα, τη Γλυκερία και τον Μάριο Φραγκούλη.»

Μιλήστε μας για το δίσκος σας «Κάμε τον ύπνο σύννεφο», ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι κάτι ξεχωριστό. Τι περιλαμβάνει;
«Ουσιαστικά είναι ο πρώτος προσωπικός μου δίσκος. Η ιδέα προέκυψε πριν 3 χρόνια σαν ανάγκη να φτιάξω κάτι που να απευθύνεται και σε παιδιά και σε μεγάλους. Περιέχει 16 τραγούδια – νανουρίσματα, 3 καινούργια και 13 επανεκτελέσεις δημιουργιών για παιδιά, που έχουν γράψει μερικοί από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και στιχουργούς της ελληνικής μουσικής. Στόχος αυτής της δουλειάς ήταν να δημιουργήσω στον ακροατή την εικόνα μιας μάνας ή ενός πατέρα, αν θέλετε, που νανουρίζει το παιδί του μέσα σε ένα δωμάτιο. Σαν να παίρνει ένα βιολί ή ένα ακορντεόν και του λέει ένα νανούρισμα για να χαλαρώσει το παιδάκι και να κοιμηθεί. Για αυτό το λόγο σχεδόν σε όλα τα τραγούδια χρησιμοποιήσαμε ένα με δύο όργανα με εξαίρεση το τραγούδι των Ηλία Λιούγκου και Γιάννη Τσέρτου «Κοιμήσου άστρο φωτεινό» που η διασκευή βασίστηκε σε ενορχήστρωση του Νίκου Κυπουργού. Στον δίσκο αυτό εκτός από μένα συμμετέχουν η Μαρία Σουλτάτου, η Ευρυδίκη και δύο νέοι τραγουδιστές, ο Μάριος Αλουπός και η Μαρία Λαχανά.»

Εκτός από την ερμηνεία, ασχολείστε και με τη διδασκαλία αρκετά χρόνια τώρα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκετε και στο «Μουσικό Εργαστηράκι» του Γιώργου Θεοφάνους. Σε συνδυασμό και με το δίσκο σας «Κάμε τον ύπνο σύννεφο», θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η σχέση σας με τα παιδιά; Έχουμε την εντύπωση ότι σας ελκύει ο μαγικός κόσμος τους…
«Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά. Επικοινωνώ μαζί τους με την πρώτη ματιά. Βέβαια και με ελκύει ο μαγικός κόσμος τους… ακριβώς γιατί είναι μαγικός. Τα παιδιά με ένα μαγικό ραβδί σε μεταμορφώνουν σε νεράιδα, σε πριγκίπισσα, σε γοργόνα… άλλες φορές σε μάγισσα. Αυτό σε γεμίζει ενέργεια. Ξεφεύγεις! Θα σε πάρουν μια αγκαλιά, θα σε φιλήσουν, θα σου δώσουν μια ζωγραφιά ή ένα λουλούδι, θα σου πουν αυτό που πραγματικά αισθάνονται χωρίς δόλο, χωρίς περιτύλιγμα. Απλά πράγματα, που όμως χάνονται στο κόσμο των μεγάλων… δυστυχώς!»

Έχετε συμμετάσχει ως δασκάλα φωνητικής σε talent show, ενώ διδάξατε και στο Fame Studio του AΝΤ1. Παρακολουθείτε τα talent shows σήμερα και γενικά θεωρείτε ότι μπορεί να βγει κάτι αξιόλογο και ξεχωριστό από εκεί;
«Όποτε έχω χρόνο παρακολουθώ. Σίγουρα μέσα στα χρόνια έχουν περάσει πολύ αξιόλογες φωνές όπως η Ραλλία Χρηστίδου, η Βαλάντω Τρύφωνος, ο Νικόλας Μεταξάς, ο Χάρης Αντωνίου και άλλοι. Το θέμα είναι βγαίνοντας από αυτά τα παιχνίδια να μπορέσουν τα ίδια τα παιδιά να διαχειριστούν την ξαφνική επιτυχία και την προβολή που τους δόθηκε μέσα από την τηλεόραση και να την «εκμεταλλευτούν» υπέρ τους για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το δικό τους όνειρο όμως, όχι των παραγωγών ή των εταιριών.»

Ποια είναι η μεγαλύτερή σας επιθυμία;
«Θα ήθελα να ξύπναγα ένα πρωί και ο κόσμος να είναι διαφορετικός! Να μην υπάρχει φτώχεια, πόλεμοι, δυστυχία! Θα ήθελα έναν κόσμο γεμάτο αστερόσκονη!»

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, σε 10 χρόνια;
«Αρχικά να έχω υγεία, να είμαι ακόμα παιδί στην ψυχή, να συνεχίζω να κάνω επαγγελματικά βήματα που να γεμίζουν πραγματικά την ψυχή μου και ίσως να έχω και ένα παιδί;»

Τι θα μας παρουσιάσετε στη ζωντανή εμφάνισή σας στο «Ρυθμός Stage» στις 27 Μαρτίου;
««…Εκεί που φτερουγίζει ο νους…» ο τίτλος της βραδιάς και να πω πως τον δανείστηκα από το τραγούδι «Αερικό» του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Είναι ένα live που ήθελα πολύ καιρό να κάνω και νιώθω πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα βρεθώ στη σκηνή με αυτούς τους ιδιαίτερα χαρισματικούς μουσικούς, με αυτά τα τραγούδια και με δύο εκλεκτές καλεσμένες, την Ευρυδίκη και τη Μαρία Σουλτάτου. Δύο ερμηνεύτριες που θαυμάζω, αγαπώ και με έχουν επηρεάσει, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, στο ταξίδι μου. Στο Ρυθμό Stage λοιπόν στις 27 του μήνα θα μάθετε τι είναι αυτά που μας ενώνουν! Θα σας πούμε τραγούδια από αυτά που αγαπάει η ψυχή μας αλλά και τραγούδια από την προσωπική μου δουλειά «Κάμε τον ύπνο σύννεφο» που συμμετέχουν και οι δύο.»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ζητήσω να κλείσετε εσείς την όμορφη κουβέντα μας.
«Εγώ σας ευχαριστώ και θα κλείσω την κουβέντα μας με ένα στίχο από ένα τραγούδι του Παντελή Θαλασσινού που αγαπώ ιδιαίτερα!
«…Ν’ αγαπάς τα βουνά και τα πέλαγα,
τους γνωστούς και τους άγνωρους τόπους,
τα πουλιά, τα λουλούδια, τα σύννεφα,
και πολύ ν’ αγαπάς τους ανθρώπους…»
Υγεία, Χαμόγελο και θετική ενέργεια σε όλους μας!»

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση
Πηγή: in.gr